responsive website

Waarom je nú een Responsive Website moet hebben

Met gemiddeld 4,3 mobiele devices per Nederlander is het tegenwoordig van groot belang een website te hebben met een responsive webdesign. Dit houdt in dat dat het ontwerp van de website meeschaalt met de afmetingen van het scherm, zodat de lezer de website ook op een tablet of smartphone goed kan lezen en gebruiken.

Responsive website

Vroeger – tot zo ongeveer vijf jaar geleden – werden websites voornamelijk bezocht via laptops en desktops met ongeveer dezelfde schermformaten. Tegenwoordig browsen mensen op een scala aan verschillende apparaten en formaten op het internet. Dit leidt tot een andere manier waarop websites ontworpen moeten worden. Een website die er op een laptop prima uitziet kan op bijvoorbeeld een tablet een onleesbare en versprongen lay-out weergeven. En dat willen we natuurlijk niet.  

Een responsive website is ontworpen om zich aan te passen aan elk denkbaar scherm. Nu zijn vooral de tablets, laptops en smarthphones instellingen belangrijk, maar later ook de schermpjes van de Google Glass en iWatch. 

responsive website

Eén website

Voor een responsive website wordt één website gebouwd, die zo ontworpen wordt dat de inhoud en opmaak zich automatisch aanpassen. Zo kan een bezoeker op zowel zijn smartphone als laptop even makkelijk een aankoop doen of een website gebruiken. Het laten maken van een responsive website is een eenmalige investering, die veel voordelen oplevert.

Volgens een case studie van medium.com lijdt het maken van een responsive webdesign tot meer bezoekers die langer blijven hangen, die meer content lezen, vaker tot conversies leiden, terugkeren en uiteindelijk dus ook tot meer omzet leiden. Daarnaast zorgt een responsive website voor lagere kosten, aangezien er maar één website in beheer is voor de verschillende apparaten.

Adaptive responsive website

Een adaptive responsive website gaat nog een stapje verder. Niet alleen de inhoud en opmaak passen zich aan bij wisselende schermen, maar ook de functionaliteit van de website wordt aangepast per gebruiker. Een nadeel van een responsive website is dat deze traag kan worden op bepaalde smartphones met langzame verbindingen. Een adaptive variant ondervangt dit nadeel, door met scripts te herkennen welk apparaat met welke schermresolutie en snelheid de website bezoekt. Hieraan kan vervolgens de inhoud en functionaliteit van de website worden aangepast.

Bron foto

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
12 ⁄ 6 =