webshop starten

Stappenplan voor het beginnen van je eigen webshop

Een derde van de Nederlanders zou wel een webshop willen beginnen. Veel minder zetten hun dromen om in daden en gaan er ook echt voor. Een webshop beginnen begint uiteraard bij een aantal goede producten en een pakkende naam, maar dan ben je er nog niet. De webshop moet opgezet worden en er moeten klanten worden aangetrokken. Ik geef je een stappenplan hoe je dit het snelst en makkelijkst kan waarmaken.

Stappenplan

1. Nadat duidelijk is wat voor soort producten je gaat verkopen en van welke leverancier is het tijd om een naam te bedenken voor je domein. Een pakkende, dekkende of juist erg representatieve naam. Op hostnet kan je checken of je naam nog vrij is, bij de KvK is te zien of de naam niet al voorkomt in het handelsregister  en door je domeinnaam in te voeren op Google kan je zien waar je mee concurreert. De domeinnaam registreren is binnen enkele minuten geregeld.

2. Schrijf je in bij de KvK en belastingdienst. Via de website van de KvK kan je je zo inschrijven. Je gegevens worden automatisch doorgegeven aan de belastingdienst. Inschrijven is gratis. Je ontvangt een KvK- en BTW-nummer voor je administratie.

3. Nu zijn we aangekomen bij de technische kant van de zaak. Het opbouwen van de website, instellen van een cookie-waarschuwing, het veilig regelen van de betalingen, de snelheid van de website, enzovoorts. Natuurlijk kan je dit zelf doen, maar als je niet veel technische kennis bezit of geen dagen wil besteden aan het opbouwen van de webshop is dit ook makkelijk uit te besteden. Het voordeel van uitbesteden is dat je goed kan focussen op het product zelf en de dingen waar je goed in bent. Je hebt geen omkijken meer naar de technische kant van het verhaal.

Bezit je zelf voldoende technische kennis? Dan kan je natuurlijk ook zelf de webshop opbouwen. Houd er wel rekening mee dat het instellen van PayPal en iDEAL enkele weken kan duren, omdat je bent afhankelijk van derden.

webshop beginnen

4. Het design, de huisstijl, het imago.. ook ontzettend belangrijk voor de communicatie naar de klant, herkenbaarheid en voor het opbouwen van je merk. Het is aan jou of je zelf iets ontwerpt wat als logo en stijl gebruikt kan worden of dit laat uitvoeren door een webdesigner.

5. Als alles met betrekking tot je webshop goed op orde is, de producten ingekocht zijn en je bent ingeschreven kan de webshop geopend worden en de verkoop beginnen! Of toch niet? Je moet immers wel klanten hebben om iets aan te verkopen. Je website moet vindbaar zijn op Google, de pagina’s SEO-proof, mogelijkheden tot het inschrijven van een mailinglist opgesteld, sociale media ingezet en andere websites die verwijzen naar die van jou. Marketing is een ontzettend belangrijk aspect voor het opstarten van je webshop. Als je kennis hebt van online marketing kan je dit zelf doen, anders is uiteraard ook dit gemakkelijk uit te besteden. Online marketing bestaat uit verschillende aspecten. Kies de marketingaspecten waar jij je op gaat richten zorgvuldig of laat je (gratis) adviseren door iemand die er verstand van heeft.

Je webshop draait uiteraard om de producten die je verkoopt, maar daarnaast komt er nog veel meer bij kijken. Administratie, de technische kant, marketing en design. Doe waar je zelf goed in bent en besteed uit wat goedkoper kan. Zo blijf jij doen wat je leuk vind en kan je anderen laten doen waar zij goed in zijn. Alles zelf doen en overal 100% zicht op hebben is erg aantrekkelijk, maar werkt niet goed op de lange termijn. Er zijn namelijk altijd wel manieren waarop het beter en goedkoper kan. Slim delegeren is de oplossing. Doe waar je goed in bent en ruim budget in voor de overige dingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
29 × 17 =